2024. április 25. 11:41 - Lőrinczi Gábor

Ki a fene vagy te?

rokonfelismeres.jpg

Más rovarokhoz hasonlóan a hangyák testét borító kutikula felszínét egy főleg szénhidrogénekből (pl. normál alkánok, elágazó szénláncú alkánok, alkének) álló viaszos réteg vonja be, amelynek funkciója igen sokrétű: síkosan tartja a kutikula felszínét – ezáltal gátolva annak kopását –, védelmet biztosít a testfelszínen át történő vízvesztés, ill. a különböző patogének (vírusok, baktériumok) ellen, valamint, nem utolsó sorban, fontos szerepet játszik a kémiai kommunikációban1,2.

A kutikuláris szénhidrogének (vagy röviden CHC-k3) alkotta bevonat összetétele (profilja) olyan egyedi, hogy egyfajta szagalapú azonosítást tesz lehetővé a kolónia tagjai számára. A hangyák a CHC-profil csáppal történő „letapogatásával” nem csupán azt tudják megállapítani, hogy egy fajtársuk ugyanahhoz a kolóniához tartozik-e vagy sem, hanem azt is képesek „kiszagolni”, hogy a másik hangya melyik kaszthoz tartozik, milyen feladatot lát el a  kolónián belül vagy éppen milyen idős.

Az egy adott kolóniához tartozó egyedek CHC-profilja nem csupán a köztük lévő genetikai rokonság miatt hasonló, hanem azért is, mert a hangyák egymás közötti érintkezései, így pl. a kölcsönös tisztogatás vagy a trofallaxisnak4 nevezett táplálékcsere során a szénhidrogének át tudnak jutni egyik hangya kutikulájáról a másikra, sőt a kolónia lakhelyéül szolgáló fészek anyagára is. A szénhidrogének egymás közötti „megosztása” azért is lényeges, mivel a CHC-profil idővel változik a különböző környezeti hatások (pl. hőmérséklet, táplálék) függvényében, így a hangyáknak folyamatosan „frissíteniük” kell a saját profiljukat, hogy a kolónia tagjai továbbra is fészektársként és ne idegenként azonosítsák őket.

1Sprenger P. P., Menzel F. (2020): Cuticular hydrocarbons in ants (Hymenoptera: Formicidae) and other insects: How and why they differ among individuals, colonies, and species. Myrmecological News 30, 1–26. [link]
2Sturgis S. J., Gordon D. M. (2012): Nestmate recognition in ants (Hymenoptera: Formicidae): a review. Myrmecological News 16, 101–110. [link]
3Az angol cuticular hydrocarbon mozaikszavaként.
4Ennek során az egyik egyed felöklendez egy keveset a begyében raktározott folyékony táplálékból a másik egyed számára, akivel ez alatt végig szoros testi kontaktusban marad.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr7718373295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása