2023. június 21. 19:07 - Lőrinczi Gábor

Vámpírlepkék

vampirlepke.jpg

Calyptra génuszba tartozó bagolylepkék (Erebidae: Calpinae) érdekessége, hogy a hímjeik fakultatív hematofágok, azaz alkalmanként emlősvérrel egészítik ki az egyébként gyümölcsök nedvéből álló étrendjüket1. A vérszívással feltehetőleg értékes ásványi anyagokhoz (pl. nátrium) jutnak hozzá, amelyeket aztán a hímivarsejtjeiket tartalmazó fehérjeburokban (az ún. spermatofórában) halmoznak fel és adnak át tápláló „nászajándékként” a nőstényeknek a párzás során.

Bár a hematofágia esetenként más lepkéknél (főleg az araszolólepkék, fényiloncák és púposszövők körében) is előfordul, ezek a Calyptra fajokkal ellentétben nem képesek átszúrni az áldozatuk bőrét a pödörnyelvükkel, csupán a nyílt sebekből szívogatnak vért vagy a csípőszúnyogok által kiválasztott vércseppeket fogyasztják el. Tekintve, hogy az alapvetően gyümölcsevő Calyptra fajok a termések lédús belsejéhez is úgy férkőznek hozzá, hogy azok héját a pödörnyelvükkel átfúrják, feltételezhető, hogy az emlősök vérének „megcsapolása” ebből a táplálkozásmódból alakult ki, amit a filogenetikai vizsgálatok is megerősíteni látszanak2.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Bänziger H. (2007): Skin-piercing blood-sucking moths VI: fruit-piercing habits in Calyptra (Noctuidae) and notes on the feeding strategies of zoophilous and frugivorous adult Lepidoptera. Mitteilungen der Schweizerischen Entomologischen Gesellschaft 80, 271–288. [link]
2Zaspel J. M., Zahiri R., Hoy M. A., Janzen D., Weller S. J., Wahlberg N. (2012): A molecular phylogenetic analysis of the vampire moths and their fruit-piercing relatives (Lepidoptera: Erebidae: Calpinae). Molecular Phylogenetics and Evolution 65, 786–791. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr6518149554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása