2023. június 30. 15:22 - Lőrinczi Gábor

Nooormális??

larvaterapia.jpg

Bármennyire is bizarrnak vagy hihetetlennek tűnik, egyes fémeslegyek (Calliphoridae), köztük pl. a selymes döglégy (Lucilia sericata) lárváit az ókortól kezdve a mai napig alkalmazzák az orvoslásban a nehezen gyógyuló sebek, ill. különböző fekélyek kezelésében (ld. pl. az alábbi videót). A sebbe helyezett, sterilizált légylárvák (nyüvek) többféle jótékony hatással is bírnak, így (1) enzimeikkel feloldják, majd elfogyasztják az elhalt szöveteket; (2) a táplálkozásuk, ill. az általuk termelt antimikrobiális hatású anyagok (pl. fenilacetaldehid) révén megtisztítják a sebet a kórokozó baktériumoktól; (3) a mozgásukkal, ill. az általuk elválasztott anyagok (pl. allantoin) révén elősegítik az egészséges szövetek sarjadzását1.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Sherman R. A. (2014): Mechanisms of Maggot-Induced Wound Healing: What Do We Know, and Where Do We Go from Here? Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2014, 1–13. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr6818155818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása