2024. március 16. 18:39 - Lőrinczi Gábor

Kívül tágasabb

majorok.jpg

Számos hangyafajra (az ismert fajok kb. 13%-ára) jellemző, hogy az egy adott kolóniához tartozó dolgozók méretükben és alakjukban jelentős mértékben különböznek egymástól (ld. pl. az alábbi képet)1,2. Ilyen ún. dolgozói polimorfizmust mutató fajok pl. a vándorhangyák (Eciton), busahangyák (Pheidole), levélvágóhangyák (Atta), mézesbödönhangyák (Myrmecocystus), szövőhangyák (Oecophylla) vagy a nálunk is honos lóhangyák (Camponotus).

A polimorfizmus szoros összefüggésben áll a munkamegosztással, azaz a különböző méretű és alakú dolgozók jellemzően más-más feladatok elvégzésére specializálódnak. Nagy általánosságban a kis méretű ún. minor dolgozók a fészken belül tevékenykednek, így pl. ők felelősek az utódgondozásért és a fészek karbantartásáért, míg a nagy méretű, gyakran aránytalanul nagy fejjel és erőteljes rágókkal rendelkező ún. major dolgozók a táplálék begyűjtésében, feldolgozásában (pl. magvak feltörése) vagy raktározásában, valamint „katonaként” a kolónia passzív (pl. fészekbejárat eltorlaszolása) vagy aktív védelmében (pl. ellenség megtámadása) vesznek részt.

Azt, hogy melyik dolgozóból lesz minor, és melyikből major, a lárvakori fejlődési környezet, legfőképp a kapott táplálék mennyisége és minősége határozza meg: a kevés, tápanyagban szegényebb táplálékon tartott lárvákból lesznek a minorok, a bőséges, tápanyagban gazdagabb táplálékkal ellátott lárvákból pedig a majorok.

1Wills B. D., Powell S., Rivera M. D., Suarez A. V. (2018): Correlates and Consequences of Worker Polymorphism in Ants. Annual Review of Entomology 63, 575–598. [link]
2Molet M. (2021): Worker Polymorphism: Ants. In: Starr C. K. (ed.): Encyclopedia of Social Insects. Springer, Cham, pp 1047–1049. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr8418349175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása