2023. augusztus 30. 16:05 - Lőrinczi Gábor

Halló, halló!

kettos_hallorendszer.jpg

A békákat (Anura) és a farkos kétéltűeket (Caudata) – azaz a gőtéket és szalamandrákat – magába foglaló Batrachia klád tagjainak jellegzetessége a kettős hallórendszer (vagy más néven columella-operculum komplex) megléte1. Az idetartozó kétéltűek ugyanis rendelkeznek egy az alacsony frekvenciájú (100-1000 Hz-es) hangok (pl. talajrezgések) érzékelését lehetővé tévő hallórendszerrel is, ami egyedülálló a négylábú gerincesek (Tetrapoda) körében.

A talaj vagy más szilárd szubsztrátum által közvetített rezgéseket a szóban forgó kétéltűek a mellső végtagjukkal fogják fel, majd a rezgések a vállövükön keresztül egy operculumnak2 nevezett porcos vázelemre továbbítódnak (a hallócsontot kikerülve), és innét érik el a belső fül speciális, kifejezetten az alacsony frekvenciájú hangok érzékelésére szolgáló, papilla amphibiorum-nak nevezett érzéksejt-csoportját. A magas frekvenciájú (1000-5000 Hz-es) hangok, így a levegőben terjedő rezgések érzékelése a „hagyományos” módon történik; a légrezgések megrezegtetik a dobhártyájukat (tympanum)3, majd a dobhártya rezgéseit a hallócsont (columella)4 továbbítja a belső fülbe, a papilla basilaris-nak nevezett érzéksejt-csoporthoz.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Mason M. J. (2007): Pathways for Sound Transmission to the Inner Ear in Amphibians. In: Narins P. M., Feng A. S., Fay R. R., Popper A. N. (eds.): Hearing and Sound Communication in Amphibians. Springer, New York, NY, pp. 147–183. [link]
2Ennek semmi köze a sugarasúszójú (Actinopterygii) és izmosúszójú halak (Sarcopterygii) kopoltyúfedőjének szintén operculumnak nevezett csonteleméhez. 
3Legalábbis a legtöbb békánál, a farkos kétéltűeknél, ill. egyes békáknál (pl. unkák) ugyanis a dobhártya a középfül üregével együtt másodlagosan redukálódott.
4A négylábú gerinceseknél a fülenkénti egyetlen hallócsont képezi az alapszabás részét, a három hallócsont kifejezetten az emlős fül jellegzetessége. A kétéltűek, hüllők és madarak egyetlen hallócsontja (columella) az emlősök legbelső hallócsontjával, a kengyellel (stapes) tekinthető homológnak.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr218204025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása