2024. március 07. 13:59 - Lőrinczi Gábor

Ki az úr(nő) a házban?

kenyszeritett_altruizmus.jpg

Számos fullánkos hártyásszárnyú, így pl. a hangyák, egyes karcsúméhek, valamint a redősszárnyú darazsak és a valódi méhek jelentős része folytat fejlett társas (euszociális) életmódot, amelynek egyik legfontosabb jellemzője, hogy a kolónián belül elkülönülnek a szaporodást végző ún. reproduktív kasztok (királynők) és a minden egyéb feladatot (táplálékszerzést, fészeképítést, utódgondozást, védekezést) ellátó nem reproduktív kasztok (dolgozók)1,2.

A saját szaporodás feladása a (hártyásszárnyúaknál kizárólag nőnemű) dolgozók részéről egyfajta kényszer, amely életük két szakaszában is megnyilvánul. Egyrészt a királynők képesek úgy manipulálni lányaik lárvális fejlődését (pl. a táplálásukon keresztül), hogy azok ne királynőkké, hanem dolgozókká fejlődjenek. Másrészt a kolónián belül hatékony „rendszabályozás” működik, így pl. a szaporodni igyekvő dolgozókkal szemben a királynő és/vagy más dolgozók agresszívan lépnek fel, a dolgozók által lerakott tojásokat3 pedig elpusztítják (elfogyasztják).

Bár a dolgozóknak egyes esetekben lehetőségük van a „lázadásra”, a saját szaporodásról való lemondás „elfogadása” sem jelent vesztes stratégiát számukra. Azáltal ugyanis, hogy a dolgozók a kolónia hatékony működésének biztosítása révén anyjuk (királynő), ill. szaporodóképes lánytestvéreik (a „leendő” királynők) és fivéreik reprodukciós sikerét növelik, közvetett módon genetikai nyereségre tesznek szert4.

1Ratnieks F. L. W., Helantera H. (2009): The evolution of extreme altruism and inequality in insect societies. Philosophical Transactions of the Royal Society B 364, 3169–3179. [link]
2A királynők és a dolgozók nem csupán viselkedésükben, hanem méretükben és morfológiájukban is jelentősen különbözhetnek egymástól.
3Bár a legtöbb euszociális hártyásszárnyú faj dolgozói elvesztették a hímekkel való párzás képességét, szűznemzés révén képesek haploid hím utódokat létrehozni. A teljes sterilitás a dolgozók körében viszonylag ritka, de előfordul (pl. egyes hangyáknál és árvaméheknél).
4Egy adott egyed génmásolatait ugyanis nem csupán saját utódjai, hanem egyéb rokonai, így a testvérei is hordozzák.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr9618343477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása