2022. december 25. 16:56 - Lőrinczi Gábor

OMG!

rovarok.jpg

Hagyományosan a rákokat (Crustacea) és az előrovarokat és valódi rovarokat magába foglaló hatlábúakat (Hexapoda) külön-külön altörzsekbe sorolják, amely bár praktikus felosztás, nem tükrözi híven a két csoport tényleges rokonsági viszonyait. A hatlábúak ugyanis a rákokból származtathatók le (filogenetikai értelemben tehát az előrovarok és a valódi rovarok szárazföldi életmódra áttért rákoknak tekinthetők), ennek megfelelően a rákok a hatlábúak nélkül parafiletikusak1.

A két csoport közeli rokonságát az összetett szemeik fiókszemeinek (ommatidiumok) szerkezetében (ti. mindegyik fiókszem négy sejtből felépülő speciális fénytörő elemet, ún. kristálykúpot tartalmaz2) és kialakulásában, valamint a központi idegrendszerük szerveződésében és egyedfejlődésében való hasonlóságok mutatják3.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1A hatlábúak testvércsoportját az újabb molekuláris filogenetikai vizsgálatok alapján a ragadozó életmódú, barlanglakó gályarákok (Remipedia) alkotják, ld. pl. Lozano-Fernandez J., Giacomelli M., Fleming J. F. et al. (2019): Pancrustacean evolution illuminated by taxon-rich genomic-scale data sets with an expanded remipede sampling. Genome Biology and Evolution 11(8), 2055–2070. [link]
2Erre a jellemzőjükre utal a két csoport monofiletikus egysége alkotta klád (azaz a Pancrustacea) másik neve, a Tetraconata (< gör. tetra- ‛négy’ + lat. conus ‛kúp’).
3Wägele J. W., Bartolomaeus T. (eds.) (2014): Deep Metazoan Phylogeny: The Backbone of the Tree of Life. Walter de Gruyter GmbH, Berlin, 736 pp. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr3818010320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása