2024. július 31. 17:29 - Lőrinczi Gábor

Schröd... azaz... Thorndike macskája

macska.jpg

Edward L. Thorndike (1874-1949), amerikai pszichológus nevéhez köthetők az első gondosan ellenőrzött összehasonlító állatpszichológiai kísérletek1. Vizsgálataihoz Thorndike ún. problémadobozokat („puzzle boxes”) készített, amelyek lényegében kisméretű, csapóajtóval, ill. az ezt nyitó egyszerű szerkezettel ellátott ketrecek voltak. Egy ilyenbe került a kísérleti alanyul szolgáló éhes macska2, kívülre pedig az állat motiválására szolgáló, jól látható helyre lerakott táplálék. A feladat egyszerű volt, a macskának rá kellett jönnie a „probléma” megoldására, azaz arra, hogy a doboz csapóajtaját egy speciális mozdulatsorral, például egy emelőkar lenyomásával vagy egy fogantyú megrántásával tudja kinyitni.

Amikor Thorndike először helyezett egy macskát a problémadobozba, az hevesen próbált kiszabadulni a kényszerfogságból. Ennek során egyszer eljött a pillanat, amikor a macska véletlenül működésbe hozta a csapóajtó nyitószerkezetét, így a dobozból kijutva elfogyaszthatta a táplálékot mint „jutalmat”. Thorndike ezután visszahelyezte az állatot a dobozba, és megismételte a kísérletet. Majd újra és újra és újra. Minden újabb kísérletnél a macska valamivel gyorsabban találta meg a szabadulás útját – a legvégén már szinte azonnal –, vagyis tanult a tapasztalataiból.

Thorndike általános következtetése a korabeli általános vélekedéssel szemben az volt, hogy az állatok tanulásának nincs köze a tudatos mérlegeléshez, hanem az egyszerű próba-szerencse („trial and error”3) jellegű viselkedések eredménye. Thorndike később ezen kísérletek alapján fogalmazta meg híres hatástörvényét („law of effetct”), mely szerint a kielégítő, azaz pozitív következményekkel járó viselkedések nagyobb valószínűséggel, míg nem kielégítő, azaz negatív következményekkel járó viselkedések kisebb valószínűséggel ismétlődnek meg az adott helyzetben.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Chance P. (1999): Thorndike's puzzle boxes and the origins of the experimental analysis of behavior. Journal of the Experimental Analysis of Behavior 72, 433440. [link]
2Bár a macskákkal végzett kísérletei a legismertebbek, Thorndike csirkéket és kutyákat is tesztelt a problémadobozaival.
3Thorndike maga a „trial and success” kifejezést használta.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr4518450857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása