2022. október 08. 18:31 - Lőrinczi Gábor

Melyik a „jó” taxon?

monofiletikus_vs_parafiletikus.jpg

Szemben a monofiletikus taxonokkal, a parafiletikus (vagy „csonka” monofiletikus) taxonok nem tartalmazzák az idesorolt fajok legközelebbi közös ősének összes leszármazottját (ld. pl. az alábbi ábrát), utóbbiak közül egyeseket ugyanis – az ismerethiányból fakadóan vagy egyszerűen praktikus okokból – más taxon(ok)ba sorolnak.

Parafiletikus csoportot alkotnak pl. a rákok (Crustacea) leszármazottjaik, az előrovarokat és valódi rovarokat magába foglaló hatlábúak (Hexapoda) nélkül, vagy a hüllők (Reptilia) a belőlük leszármaztatható madarak (Aves) nélkül. A rákok és a hatlábúak együtt ugyanakkor már egy monofiletikus egységet (Pancrustacea1) képeznek, és ugyanez igaz a hüllőkre és a madarakra is, amelyek közösen a monofiletikus Sauropsida2 kládot alkotják.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Lozano-Fernandez J., Giacomelli M., Fleming J. F. et al. (2019): Pancrustacean evolution illuminated by taxon-rich genomic-scale data sets with an expanded remipede sampling. Genome Biology and Evolution 11(8), 2055–2070. [link]
2Gemmell N. J., Rutherford K., Prost S. et al. (2020): The tuatara genome reveals ancient features of amniote evolution. Nature 584, 403–409. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr1617949776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása