2024. augusztus 27. 16:37 - Lőrinczi Gábor

Utánozás – majomszokás?

bates-fele_mimikri.jpg

A ragadozók megtévesztése egy valamilyen szempontból veszélyes és/vagy rosszízű állat valamely jellegének (színezetének, alakjának, szagának, viselkedésének, stb.) utánzásával – miközben maga az utánzó „ártalmatlan” – bevett stratégiának számít az állatvilágban, mely jelenséget Henry W. Bates, a 19. században élt brit természettudós után Bates-féle mimikrinek nevezik1. Így például a redősszárnyú darazsakat (Vespidae) mint modellfajokat – amelyek feltűnő, kontrasztos (sárga-fekete, vörös-fekete, stb.) színezetükkel jelzik a ragadozók számára, hogy mérgezőek2,3 – számos más, egyébként veszélytelen rovar mimikrizálja, ilyenek pl. a zengőlegyek (Syrphidae), üvegszárnyú lepkék (Sesiidae)darázscincérek (Clytini), számos ülőpotrohú darázs (Symphyta), egyes púposkabócák (Membracidae)fogólábú fátyolkák (Mantispidae), lószúnyogok (Tipulidae), stb.

A Bates-féle mimikri akkor a leghatékonyabb, ha (1) az utánzó fajok nagymértékben hasonlítanak a modellül szolgáló veszélyes és/vagy rosszízű fajokhoz; (2) az utánzó fajok előfordulása ritkább, mint a modellfajoké (ellenkező esetben ugyanis a ragadozók gyakrabban találkoznak az utánzókkal, és gyorsan megtanulják, hogy a jelzés megtévesztő); (3) a modellfajok különösen veszélyesek (pl. nagyon mérgezőek); és/vagy (4) a ragadozók számára egyéb fogyasztható zsákmányállatok is rendelkezésre állnak.

Tekintve, hogy a modellfajok számára is előnytelen, ha az utánzó fajok túlságosan gyakoriakká válnak, felmerül a kérdés, hogy előbbiek miért nem alakítottak ki új jelzéseket az evolúciójuk során? Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy míg az utánzó fajok esetében a szelekció kedvez a mimikri hatékonyságát növelő jellegeknek, addig a modellfajok azon egyedei, amelyek a többitől különböznének, fokozottabb predációnak lennének kitéve, mivel a ragadozók nem asszociálnák a veszélyességet/rossz ízt az új jelzéssel. A Bates-féle mimikri tehát alighanem egy olyan „fegyverkezési verseny” végeredményének tudható be, amelyet az utánzó fajok „nyertek meg”.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Davies N. B., Krebs J. R., West S. A. (2012): An Introduction to Behavioural Ecology. Wiley-Blackwell, Chichester, 528 pp. [link]
2A redősszárnyú darazsaknál és más fullánkos hártyásszárnyúaknál (Aculeata) a nőstények tojócsöve fullánkká módosult, amelyhez méregmirigy kapcsolódik, és a fullánkkal való szúrással ennek bénító-mérgező hatású váladékát juttatják az áldozat (gazda, zsákmány vagy támadó) testébe.
3Az ilyen jelzéseket riasztó vagy aposzematikus jelzéseknek nevezik.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr8418472885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása