2024. június 29. 18:58 - Lőrinczi Gábor

Testőrködés kosztért, kvártélyért

kapcsolat.jpg

A hangyák nem csupán a különféle édes nedveket termelő rovarokkal (növénytetvekkel, kabócákkal, boglárkalepke hernyókkal, stb.), hanem más organizmusokkal, köztük növényekkel is élhetnek kölcsönösen előnyös kapcsolatban1A leginkább specializált hangya-növény kapcsolatok esetén a hangyák a gazdanövény domáciumoknak nevezett üreges részeiben (pl. pálhatöviseibenszárduzzanataiban, internóduszaiban, stb.) fészkelnek, ill. a növény által kínált táplálékokat (pl. az extraflorális nektáriumok váladékát vagy a tápláléktestecskéknek nevezett, fehérjékben és zsírokban gazdag speciális növényi képleteket) fogyasztják, „cserébe” pedig megvédik „főbérlőjüket” a növényevőktől2 és a növényi kompetítoroktól, sőt, egyes esetekben tisztán tartják a levélfelszíneket, ill. tápanyagokat is biztosítanak a növény számára.

Természetesen, más mutualista kapcsolatokhoz hasonlóan, itt sincs szó valódi önzetlenségről, mindkét fél a saját szaporodási sikerét (fitneszét) igyekszik továbbra is maximalizálni. A hangyák egyszerűen betolakodónak tekintenek minden állatot, ami a gazdanövényükhöz közelít, és azért rágják el az oda átnyúló indákat, ill. „gyomlálják ki” a körülötte növekvő hajtásokat, nehogy a rivális kolóniák dolgozói ezeken keresztül be tudjanak hatolni a territóriumukra. Ez ugyanakkor a növénynek is a javát szolgálja, hiszen így a növényevők kevésbé rágcsálják meg, és más, gyorsabban cseperedő növények sem árnyékolják be. Ennek megfelelően a növény növekedése erőteljesebb lesz, így több táplálékot tud biztosítani a hangyáknak, amelyek ezáltal növelhetik a kolóniaméretet, a több hangya pedig még hatékonyabb védelmet jelent a növény számára, és így tovább.

Persze az, hogy a hangyák milyen mértékű védelmet biztosítanak a növénynek, amaz pedig milyen mértékben „viszonozza” a hangyák „testőrködését”, nagyon változó lehet. Sok esetben a kapcsolat aszimmetrikus, azaz az egyik partner nagyobb nyereségre tesz szert, mint a másik, ill. az is eltérhet, hogy mennyire van ráutalva az egyik fél a másikra. Az ilyen rendszerek nem mentesek a manipulációtól sem, amely mindazonáltal megerősítheti a két fél kapcsolatát3. Az akáciák (Vachellia) extraflorális nektárja például egy olyan enzimet (kitináz) is tartalmaz, ami blokkolja a fák hangyapartnereinek, a tövishangyák (Pseudomyrmex) szacharóz lebontásában szerepet játszó invertáz enzimét, így azt követően, hogy a hangyák elkezdenek az akáciák szacharózmentes, csupán egyszerű cukrokat tartalmazó nektárjával táplálkozni, kizárólag attól fognak függeni, más növények nektárját nem fogják tudni fogyasztani.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Ness J., Mooney K., Lach L. (2010): Ants as mutualists. In: Lach L., Parr C. L., Abbott K. L. (eds.): Ant ecology. Oxford University Press, Oxford, pp. 97–114. [link]
2Nem csupán a különféle ízeltlábú herbivóroktól, de még az olyan nagy testű gerinces növényevőktől is, mint az elefántok (ld. pl. az alábbi videót).
3Heil M., Barajas-Barron A., Orona-Tamayo D., Wielsch N., Svatoš A. (2014): Partner manipulation stabilises a horizontally transmitted mutualism. Ecology Letters 17(2), 185192. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr2318433743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása