2023. október 19. 16:32 - Lőrinczi Gábor

Dupla élvezet

hemipenisz.jpg

A Lepidosauria kládba tartozó pikkelyes hüllők (Squamata), azaz a gekkók, nyakörvös gyíkok, varánuszok, kaméleonok, leguánok, kígyók, stb. egyik legfőbb jellegzetessége, hogy a hímjeik egy-egy oldalsó helyzetű hemipéniszből álló páros párzószervvel rendelkeznek1, szemben más hüllők (teknősök, krokodilok), az ősibb madarak (futómadarak, récék), ill. az emlősök középső helyzetű, páratlan péniszével2.

Más párzószervekhez hasonlóan a hemipéniszek alakja, mérete, ornamentáltsága (tüskézettsége, papillázottsága, stb.) is rendkívül nagy változatosságot mutat. Nyugalomban a hemipéniszek a farok tövében rejtve találhatók, és csupán erektált állapotban türemkednek ki a kloákábólA párzó hímek egyszerre általában csak az egyik hemipéniszüket vezetik be a nőstény kloákájába (ld. pl. az alábbi képet), ám azokat felváltva használják az egymást követő párzások során3.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1A nőstényeknek pedig páros hemiklitorisza van.
2Gredler M. L. (2016): Developmental and Evolutionary Origins of the Amniote Phallus. Integrative and Comparative Biology 56(4), 694–704. [link]
3Vitt L. J., Caldwell J. P. (2014): Herpetology: An Introductory Biology of Amphibians and Reptiles. Academic Press, San Diego, CA, 757 pp. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr318237657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása