2023. október 13. 11:24 - Lőrinczi Gábor

We're the Amniotes

amniotak_koponyaablakai.jpg

A hüllőket, madarakat és emlősöket magába foglaló magzatburkosoknál (Amniota) a koponya halántéktájékát felépítő csontokközött ún. halántékblakok (fenestrae temporales) alakulhatnak ki, amelyek többek között tapadási felületet biztosítanak az állkapocsmozgató izmok számára, valamint jelentősen csökkentik a koponya tömegét2. Ősi jellegnek tekinthető a halántékablakok elsődleges hiánya, hagyományosan az ilyen koponyát nevezik anaspid típusú koponyának. Ebből származtatható le a synapsid típus, a koponya mindkét oldalán 1-1 alsó helyzetű halántékablakkal, valamint a diapsid típus, 2-2 (1-1 alsó és 1-1 felső) halántékablakkal.

Synapsid típusú koponya jellemzi pl. az emlősöket és kihalt rokonaikat magába foglaló emlősszerűeket (Synapsida), bár a csoport evolúciója során ez a felépítés nagyban módosult a halántékablakok kiterjedésével és a szemgödörbe (orbita) való beleolvadásával, esetleg teljes eltűnésével.

Diapsid típusú koponyával rendelkeznek ősileg a Diapsida klád tagjai, amely a Synapsida testvércsoportját képező hüllőszerűek (Sauropsida) legnagyobb kládját képezi, és amely a ma élő hüllőket és madarakat, ill. ezek kihalt rokonait foglalja magába. A recens diapsida csoportok közül azonban a 2-2 teljes halántékablak csupán a felemásgyíkok (tuatarák) és a krokodilok egy részének koponyáján ismerhető fel, a többi csoportban a halántékablakok vagy teljesen eltűntek (teknősök), vagy a szemgödörbe olvadtak bele (madarak), vagy már csak a felső pár teljes, esetleg már az sem (pikkelyes hüllők, azaz gekkók, vakondgyíkok, leguánok, kígyók, stb.).

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Nevezetesen a falcsont (parietale), hátsó szemgödri csont (postorbitale), pikkelycsont (squamosum), négyszög-járomcsont (quadratojugale) és a járomcsont (jugale).
2Abel P., Werneburg I. (2021): Morphology of the temporal skull region in tetrapods: research history, functional explanations, and a new comprehensive classification scheme. Biological Reviews 96(5), 22292257. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr818229611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása