2023. június 02. 17:36 - Lőrinczi Gábor

Két nővér

amphiesmenoptera_tagjai.jpg

Az Amphiesmenoptera a teljes átalakulású (holometabol) rovarok két recens csoportját, a tegzeseket (Trichoptera) és a lepkéket (Lepidoptera) foglalja magába, amelyek egymás testvércsoportját alkotják a kládon belül1. A klád tagjainak főbb jellemzői közé tartozik, hogy szárnyaikat szőrök (setae) vagy az ezek módosulataiként létrejött pikkelyek borítják (< gör. amphiesma ‛öltözet’ + gör. pteryx ‛szárny’), valamint hogy más rovarokkal ellentétben náluk nem a hímek, hanem a nőstények rendelkeznek különböző (ZW) ivari kromoszómákkal.

Míg a tegzesek többnyire barnásak, néha sárgásak vagy szürkések, esetleg feketék, addig a lepkék rendkívül változatos színezetűek lehetnek, köszönhetően a változatos és bonyolult színmintázatok kialakítását lehetővé tévő szárnypikkelyzetüknek. Sok lepke nagyon jól idomul a környezetéhez úgy, hogy annak színét, mintázatát felveszi, esetleg valamilyen környezetében található tárgyat (pl. száraz falevelet, letört faágat) vagy más, rosszízű/mérgező vagy nagyobb méretű állatot utánoz. A rosszízű/mérgező, ill. az ilyen lepkéket mimikrizáló fajok jellemzően élénk, riasztó (aposzematikus) színezettel rendelkeznek, ezáltal hívva fel a ragadozók figyelmét.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Grimaldi D., Engel M. S. (2005): Evolution of the Insects. Cambridge University Press, New York, NY, 755 pp. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr9518137812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása