2023. április 20. 16:55 - Lőrinczi Gábor

Ég veled, propleuron!

polyphaga.jpg

A kb. 315 ezer leírt fajukkal (amelyeket 144 családba sorolnak) a mindenevő bogarak (Polyphaga) képezik a rovarok egyik legsikeresebb csoportját1. Ezek egyik fő jellegzetessége, hogy az ősibb bogár alrendek (Archostemata, Myxophaga, Adephaga) tagjaival szemben az előtoruk (prothorax) – azaz az első torszelvényük, amely a bogaraknál a fejjel funkcionális egységet alkot – egy merev tokká vált azáltal, hogy a két oldallemeze (propleuron) elcsökevényesedett és behúzódott a tor belsejébe2, miáltal az előtori hátlemez (pronotum) és haslemez (prosternum) közvetlenül érintkezik egymással, egy ún. notoszternális varratot alakítva ki.

1Beutel R. G., Friedrich F., Ge S.-Q., Yang X.-K. (2014): Insect Morphology and Phylogeny: A textbook for students of entomology. De Gruyter, Berlin/Boston, 516 pp. [link]
2Azaz rejtetté vált, mely jelenséget kriptopleuriának nevezzük.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr8618106888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása