2023. január 04. 19:46 - Lőrinczi Gábor

Termesz-etesen így van

termeszek.jpg

A közhiedelemmel ellentétben a társas szerveződésükben való hasonlóságok ellenére a „fehér hangyáknak” vagy „termeszhangyáknak” is nevezett termeszek (Isoptera) nemcsak hogy nem hangyák, de még csak közeli rokonságban sem állnak az „igazi” hangyákkal (Formicidae). Míg ugyanis utóbbiak a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) közé tartoznak, azaz a darazsak és méhek rokonai, addig a termeszek a csótányok (Blattodea) közé „ágyazódnak” (ld. pl. az alábbi1 fát), filogenetikai értelemben tehát másodlagosan leegyszerűsödött (pigmentálatlan, csökevényes szemekkel, erősen redukált párzószervvel, stb.2 rendelkező), fejlett társas (euszociális) életmódra áttért csótányoknak tekinthetők3.

A csótányalakúak rendjén (Blattodea) belül a termeszek testvércsoportját (és így legközelebbi ma élő rokonait) a Cryptocercidae csótánycsalád alkotja. A két csoport tagjainak közös jellegei a gyöngysorszerű csápok, a rágógyomruk (proventriculus) felépítésében való hasonlóság, a csak rájuk jellemző, az utóbelükben élő, a táplálék lebontását segítő egysejtű endoszimbionták (Trichonympha, Leptospironympha, Oxymonas) jelenléte, ill. számos viselkedésbeli jelleg, pl. monogámia, hosszú időn át tartó utódgondozás, egymás tisztogatása, más egyedek végbélváladékának nyalogatása az endoszimbiontákhoz való hozzájutás érdekében (proktodeális trofallaxis), valamint elsődlegesen faanyag vagy más lignocellulózt tartalmazó növényi részek fogyasztása.

1Evangelista D. A., Wipfler B., Béthoux O. et al. (2019): An integrative phylogenomic approach illuminates the evolutionary history of cockroaches and termites (Blattodea). Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 286, 20182076. [link]
2Ezek tulajdonképpen pedomorfikus, azaz fiatalkorból (lárvakorból) visszamaradó jellegek.
3Grimaldi D., Engel M. S. (2005): Evolution of the Insects. Cambridge University Press, New York, NY, 755 pp. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr6018018418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása