2023. január 03. 14:58 - Lőrinczi Gábor

Fogólábúak párzása

fogolabuak_parzasa.jpg

A köznapi névén „imádkozó sáskaként” emlegetett fogólábúak (Mantodea) körében gyakori jelenség az ún. szexuális kannibalizmus1azaz amikor a hímnél jóval nagyobb termetű és erősebb testalkatú nőstény a párzás során megöli és elfogyasztja hím partnerét (ld. pl. az alábbi videót)2Ez a párzás minden szakaszában előfordulhat, tekintve hogy a hímek akkor is képesek a párzást folytatni, ha a fejük vagy más testrészeik már hiányoznak, ugyanis az ivarszerveik közvetlen beidegzését az „alsóbb” idegközpontok, nevezetesen a potroh idegdúcai látják el. 

A korábbi elképzelésekkel szemben ugyanakkor a hím elfogyasztása nem előfeltétele a sikeres párzásnak, és az sem jellemző, hogy a hímek minden esetben „szuicidek”, azaz aktívan hozzájárulnak önmaguk elfogyasztásához. Ha van rá esélyük, hogy újból párosodhassanak, a hímek bizony igyekeznek növelni annak valószínűségét, hogy élve ússzák meg a légyottot. Egyes hímek emiatt óvatosan, hátulról közelítik meg a nőstényeket, gyakran hosszasan „udvarolva” nekik, mások hirtelen a nőstények hátára vetik magukat és igyekeznek minél gyorsabban felvenni a számukra biztonságos párzási pozitúrát, de az is jellemző lehet, hogy a hímek csak a jól táplált, azaz kevésbé kannibalisztikus hajlamú nőstényeket közelítik meg.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Legalábbis a fogságban tartott egyedeknél, a természetben valószínűleg ritkább jelenségnek számít.
2https://www.rovartani.hu/ev-rovara/az-ev-rovara-2012/az-ivari-kannibalizmus-szerepe-es-jelentosege-a-fogolabuaknal/
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr8518017338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása