2022. december 12. 18:33 - Lőrinczi Gábor

We're the Crustaceans

raklabak.jpg

Az igen találó nevű felemáslábú rákok (Amphipoda) a rákok (Crustacea) igazi „svájci bicskái”. Az 1. torszelvényük végtagpárja a szájszervet segítő állkapcsi lábként (maxillopodium) működik, míg a további 2-8. torszelvények végtagjai közül az első két pár jellemzően a zsákmányszerzést szolgáló félollós fogóláb (gnathopodium), a fennmaradó öt pár pedig életmódtól függően járó-, ugró- vagy ásóláb1. A potrohlábak a torlábakhoz hasonlóan szintén „felemásak”, az 1-3. pár úszó-evezőlábként, a 4-6. pár pedig tipikusan ugró-, ásó- vagy úszólábként funkcionál.

Más rákoknál (pl. ászkarákok, világítórákok) mind a tor, mind a potroh végtagjai közel egyformák alakjuk és funkciójuk tekintetében, megint másoknál (pl. kagylósrákok, levéllábú rákok, evezőlábú rákok, stb.) pedig csak a torszelvények hordoznak végtagokat, a potroh teljesen végtagnélküli.

És vannak olyan rákok is (pl. féregatkák, élősdi kacslábú rákok), amelyeknek végtagjai teljesen hiányoznak, sőt, testük a belső élősködő életmód következtében olyan nagymértékben módosult, hogy rák (vagy egyáltalán ízeltlábú) mivoltukat csupán az egyedfejlődésük során megjelenő lárvastádiumaik mutatják.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Brusca R. C., Moore W., Shuster S. M. (2016): Invertebrates. Sinauer Associates, Sunderland, MA, 1104 pp. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr3118000690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása