2022. december 06. 19:06 - Lőrinczi Gábor

Csapnivaló szakszavaink I.

csapragosok.jpg

Az ízeltlábúak (Arthropoda) legősibb, elsőként divergálódó ágát képező csáprágósok (Chelicerata) speciális, végtag eredetű szájszerve az előtestük (prosoma) részét képező első1 testszelvényükön található páros csáprágó (chelicera), amely ősileg három ízből áll, és elsődlegesen ollós típusú2 (pl. kaszáspókok, álskorpiók, skorpiók), de végződhet karomban is (pl. ostorlábúak, ostorfarkúak, pókok)3.

A csáprágó szó hallatán (vagy olvastán) sokakban akaratlanul is az a téves képzet alakulhat ki, hogy az a csápok és rágók összeolvadásából jött létre, ez azonban nem így van. A csáprágó és a kizárólag a többi ízeltlábúra – azaz a rágóval rendelkező ízeltlábúakra (Mandibulata), nevezetesen a soklábúakra, rákokra és hatlábúakra – jellemző csáp (antenna) és rágó (mandibula) között tehát nem kell párhuzamot vonni azon kívül, hogy mindegyik végtag eredetű, és mint végtagok a csáprágó és a rágóval rendelkező ízeltlábúak első (vagy egyetlen) pár csápja egymással homológnak tekinthető (ld. az alábbi ábrát)4.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Vagy a második szelvényen, ha az összetett szemeket (oculi) és a felső ajkat (labrum) hordozó fejlebenyt (acron) valódi szelvénynek (ún. okuláris szelvény) tekintjük.
2Innét a chelicera elnevezés, amely a ‛rákolló’ jelentésű görög khēlē szóból származik.
3Ax P. (2000): Multicellular Animals: Volume II: The Phylogenetic System of the Metazoa. Springer-Verlag, Berlin/Heidelberg, 396 pp. [link]
4Giribet G., Edgecombe G. D. (2012): Reevaluating the Arthropod Tree of Life. Annual Review of Entomology 57, 167–186. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr3717996270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása