2023. december 21. 23:12 - Lőrinczi Gábor

Csapnivaló szakszavaink II.

erszenycsont.jpg

Bár az erszényeseknél (Marsupialia) a medence szeméremcsontjához (pubis) kapcsolódó, előrefelé (azaz a hasi régió felé) irányuló páros epipubis feltehetőleg szerepet játszik a nőstények erszényének (marsupium) támasztásában – innét az „erszénycsont” elnevezés –, minden jel arra mutat, hogy nem ez lehet a csontpáros egyetlen/eredeti funkciója, már csak az emlősökön belüli előfordulását figyelembe véve sem1. Az epipubis ugyanis megtalálható az erszényesek hímjeinél és az erszénytelen fajok nőstényeinél, valamint az erszényeseken kívül számos más taxonban is, így a tojásrakó emlősöknél (Prototheria), a kihalt, rágcsálószerű multituberculatáknál, a korai méhlepényes emlősöknél (Eutheria), de még az olyan emlősökhöz közel álló cynodontáknál is, mint a Tritylodontidae család képviselői, ami arra utal, hogy ez a csontelem az emlős alapszabás részét képezi.

Az epipubis feltételezett ősi funkciója a felegyenesedett testhelyzetben történő mozgás hatékonyságának növelése azáltal, hogy a hozzá tapadó törzsizmok révén egyfajta emelőkarként működve a törzset merevíti járás közben2. Az epipubis másodlagos hiánya a modern méhlepényes emlősöknél összefüggésbe hozható a megnövekedett vemhességi idővel, miáltal az újszülöttjeik lényegesen fejlettebben jönnek a világra, mint pl. az erszényeseknél, ahol az újszülöttek teljes kifejlődése a méhen kívül, tipikusan az anyjuk erszényében történik meg1. A külsőleg fejlődő utódok hiánya a méhlepényeseknél alighanem szükségtelenné tette az epipubis támasztó funkcióját, ráadásul ezen merevítő csontelem jelenléte nagyban meg is nehezítette volna a has térfogatnövekedését, amely a hosszú vemhesség egyik szembetűnő velejárója.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Novacek M. J., Rougier G. W., Wible J. R., McKenna M. C., Dashzeveg D., Horovitz I. (1997): Epipubic bones in eutherian mammals from the late Cretaceous of Mongolia. Nature 389, 483–486. [link]
2Reilly S. M., White T. D. (2003): Hypaxial motor patterns and the function of epipubic bones in primitive mammals. Science 299, 400–402. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr3318284943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása