2022. november 23. 20:08 - Lőrinczi Gábor

Farokf... azaz ööö... farkosférgek

farkos-_fecskendofergek.jpg

Ha ránézünk szegény farkosférgekre (ld. pl. az alábbi képeket) talán nem csodálkozunk el azon, hogy angol nyelvterületen miért nevezik őket péniszférgeknek”, vagy hogy tudományos nevüket (Priapulida) miért a túlméretezett hímtaggal rendelkező görög-római termékenységisten, Priaposz (Priapusz) után kapták1.

A vedlőállatok (Ecdysozoa) közé tartozó farkosférgek igen ősi állatok, legkorábbi fosszilis képviselőik már a késő-középső kambrium kori (kb. 508 millió éves) Burgess-pala formációból is ismertek. Magyar nevük a Priapulidae család képviselőire (pl. Priapulus caudatus) jellemző fürtös, lebenyes szerkezetű farokfüggelékre utal, amely feltehetőleg légzőszervként szolgál.

Falloszszerű fajokból egyébként a gyűrűsférgek (Annelida) törzsén belül sincs hiány, ilyenek a fecskendőférgek (Sipunculida) vagy egyes ormányosférgek (Echiuridae) is, mint pl. a péniszhalnak” becézett Urechis unicinctus, amelyet Koreában gaebul néven ínyencségként fogyasztanak2.

(A mémek eredetéről itt és itt olvashatsz.)

1Brusca R. C., Moore W., Shuster S. M. (2016): Invertebrates. Sinauer Associates, Sunderland, MA, 1104 pp. [link]
2http://bburikitchen.com/gaebul-fat-innkeeper-worm-aka-penis-fish
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr7817986148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása