2022. november 17. 16:25 - Lőrinczi Gábor

Fogtad?

kagylofogak.jpg

A kagylók (Bivalvia) legfőbb, névadó jellegzetessége, hogy héjuk a többi puhatestűtől eltérően két félből (< lat. bi- ‛kettő(s)’ + lat. valva ‛ajtószárny’), egy bal és egy jobb oldali teknőből áll, amelyeket a hátoldalon egy rugalmas, szalagszerű képződmény, az ún. sarokpánt (ligamentum) kapcsol össze1. Minthogy a sarokpánt folyamatosan feszíti szét a két teknőt, azok összezárása izommunkát igényel, amiért a legtöbb kagylónál egy pár nagyméretű, rendkívül erős záróizom felelős (ld. pl. az alábbi képet).

A teknők megfelelő záródását, ill. annak megakadályozását, hogy azok elcsússzanak egymáson valamilyen külső erő hatására (pl. ha a kagylót egy másik állat próbálja elfogyasztani), a felső szegélyük belső oldalán található, zárpárkányzatnak nevezett rész kiemelkedései (fogak) biztosítják, amelyek az ellenoldali teknő megfelelő mélyedéseibe illeszkednek (ld. pl. az alábbi képet). Az ősibb csoportok tagjainál a zárpárkányzat fogazata sok apró, egyforma fogból áll (taxodont típus2), míg a levezetettebb csoportok tagjainak fogazatát jellemzően kisszámú, egymástól különböző fogak (ún. fő- és mellékfogak) alkotják (pl. heterodont, schizodont, stb. típus). Esetenként a fogazat lehet redukált (dysodont típus) vagy akár teljesen hiányozhat is (anodont típus).

Mi ebből a tanulság? Pusztán abból, hogy az emlősök (ill. általában a gerincesek) fogazatának fő funkciója a táplálék megragadása és/vagy felaprítása, még nem következik egyenesen, hogy más állatoknál a fogaknak nevezett struktúráknak bármi köze is lenne a táplálkozáshoz.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Brusca R. C., Moore W., Shuster S. M. (2016): Invertebrates. Sinauer Associates, Sunderland, MA, 1104 pp. [link]
2A különböző fogazattípusokat illetően ld. Huber M. (2010): Compendium of Bivalves. Conchbooks, Hackenheim, 904 pp. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr6517981358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása