2022. október 14. 20:37 - Lőrinczi Gábor

Lofofóra? Trochofóra?

lofofora_vs_trochofora.jpg

A spirális barázdálódású állatok (Spiralia) közé tartozó tapogatós-csillókoszorús állatok (Lophotrochozoa) két fő, névadó jellegzetességét, a csillós tapogatókoszorút (lofofóra) és a csillókoszorús (trochofóra) lárvát sokan rendre összekeverik – talán azért, mert mindkettő a -fóra (< -phoros) végződést hordozza, és a magyar neveikben is van némi kis átfedés –, pedig hát...

A lofofóra (< gör. lophos ‛taréj, bóbita’ + gör. -phoros ‛hord(oz)ó’) egy speciális, a táplálékszemcsék vízből való kiszűrésére szolgáló szerv, amelyet a szájnyílás körül kör vagy patkó alakban elhelyezkedő csillós tapogatók (tentacula) alkotnak1,2. Lofofórával rendelkeznek a csoport helytülő (szesszilis), szűrögető életmódot folytató tagjai, pl. a pörgekarúak (Brachiopoda) vagy a mohaállatok (Bryozoa).

A trochofóra lárva (< gör. trochos ‛kerék, gyűrű’ + gör. -phoros ‛hord(oz)ó’) ezzel szemben egy szabadon úszó, jellemzően planktotróf (azaz az átalakulása előtt is aktívan táplálkozó) lárvatípus, amelynek fő jellemzője, hogy a gömbölyded vagy körte alakú testén csillóövek (trochi) húzódnak3. Ezek a mozgásban játszanak szerepet, ill. vízörvényt keltve elősegítik a táplálékszemcsék szájnyíláshoz sodrását. Trochofóra lárvával rendelkeznek pl. a puhatestűek (Mollusca) és a gyűrűsférgek (Annelida).

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1A lofofóra név alighanem onnét ered, hogy a tapogatók együttese sisaktaréjra vagy tollbóbitára emlékeztet.
2Brusca R. C., Moore W., Shuster S. M. (2016): Invertebrates. Sinauer Associates, Sunderland, MA, 1104 pp. [link]
3Innét tehát a trochofóra név, amely a lárva gyűrű alakban elhelyezkedő csillósávjaira utal.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr8117954478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása