2022. október 13. 14:58 - Lőrinczi Gábor

Valaki egy kis szusit?

galandfereg.jpg

A leghosszabb, embert is parazitáló galandféreg (Cestoda) a világszerte elterjedt széles galandféreg (Diphyllobothrium latum), amely akár 25 m-esre is megnőhet, bár a testhossza ennél általában jóval rövidebb, főleg ha többen is megtelepszenek a vékonybélben1. Az ember vagy más halevő emlős a galandféreg másodlagos, végleges gazdát fertőzni képes lárvaalakjait, az ún. plerocerkoidokat tartalmazó nyers vagy nem jól átsütött hal köztigazda fogyasztásával fertőződik. A lárvák a vékonybelet elérve gyors növekedésnek indulnak, és kb. egy hónap alatt érik el ivarérettségüket. (A teljes életciklus áttekintéséhez ld. pl. az alábbi ábrát.)

A kifejlett alakok által okozott fertőzés sokáig tünetmentes maradhat, gyakran azonban súlyos szövődmény léphet fel, amikor ún. vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) alakul ki a parazita által okozott B12-vitamin elvonás következtében.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Mehlhorn H. (ed.) (2016): Encyclopedia of Parasitology. Springer-Verlag, Berlin/Heidelberg, 3084 pp. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr517953464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása