2022. október 11. 16:31 - Lőrinczi Gábor

I feel lonely, lo-lo-lo-lo-lonely

limnognathia-micrognathozoa.jpg

Az állkapcsos férgecskékkel (Gnathostomulida) és kerekesférgekkel (Rotifera) közeli rokonságban álló, mikroszkopikus méretű Limnognathia maerski Micrognathozoa törzs (vagy más rendszerekben osztály) egyetlen képviselője1, amelyet 1994-ben írtak le a grönlandi Disko-sziget egy hideg vizű forrásából.

A faj főbb morfológiai jellegzetességei közé tartozik a test háti és oldalsó részét fedő hámrétegben található intracelluláris fehérjeváz (szkeletális lamina), a testvégi, hasi helyzetű tapadópárna, ill. a bonyolult felépítésű, 20 tagból álló állkapcsi készülék2.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Természetesen egyetlen újonnan leírt, egyik törzsbe sem besorolható faj kedvéért egy teljesen új törzset (osztályt, stb.) létrehozni nem több a nomenklatúra által megkövetelt üres formalizmusnál.
2Nielsen C. (2012): Animal Evolution: Interrelationships of the Living Phyla. Oxford University Press, Oxford, 402 pp. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr1017952030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása