2022. október 09. 17:25 - Lőrinczi Gábor

Mi vagyunk az elit

husszivacs_elit.jpg

Szemben a többi, „álszövetes” testszerveződést mutató szivaccsal, a hússzivacsok (Homoscleromorpha) a valódi szövetes állatokéhoz (Eumetazoa) hasonló bazális membránnal, IV-es típusú kollagénnel és speciális sejtkapcsoló struktúrával (zonula adherens) is rendelkeznek1Egyes hipotézisek szerint emiatt egyedül a hússzivacsok alkotják a valódi szövetes állatok – azaz az összes többi állat – testvércsoportját, ami a szivacsok törzsét parafiletikussá teszi. A jelenleg leginkább elfogadott elképzelés azonban az, hogy a törzs monofiletikus egységet képez, a hússzivacsok pedig ezen belül a mészszivacsok (Calcarea) testvércsoportját alkotják.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Wörheide G., Dohrmann M., Erpenbeck D., Larroux C., Maldonado M., Voigt O., Borchiellini C., Lavrov D. V. (2012): Deep Phylogeny and Evolution of Sponges (Phylum Porifera). Advances in Marine Biology 61, 1–78. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr4717950402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása