2022. október 09. 15:16 - Lőrinczi Gábor

Kik a legősibbek?

szivacsok_kontra_bordasmeduzak.jpg

Bár a tradicionális és egyben a jelenleg leginkább elfogadott hipotézis szerint a szivacsok (Porifera) képezik az állatok legősibb, elsőként divergálódó ágát, egyes molekuláris filogenetikai vizsgálatok (pl. Whelan és mtsai. 2017, Schultz és mtsai. 2023) eredményei megkérdőjelezik ezt a nézetet, és a bordásmedúzák (Ctenophora) bazális helyzetét hangsúlyozzák.

Minthogy a bordásmedúzák idegrendszerének fejlődése és biokémiája nagyban eltér a többi valódi szövetes állatétól (Eumetazoa), a törzs bazális pozíciója azt feltételezné, hogy az idegrendszer vagy egymástól függetlenül kétszer alakult ki az állatvilág evolúciója során – egyszer a bordásmedúzáknál, egyszer pedig a csalánozók (Cnidaria) és a kétoldali szimmetirájú állatok (Bilatera) közös ősénél –, vagy csak egyszer az állatok közös ősénél, ez esetben viszont a hiánya a szivacsoknál és a korongállatkáknál (Placozoa) másodlagos (ld. az alábbi1 ábrát).

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Jékely G., Paps, J., Nielsen C. (2015): The phylogenetic position of ctenophores and the origin(s) of nervous systems. EvoDevo 6, 1. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr2517950346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása