A csigaforgatók (Haematopodidae) főleg tengerpartok, lagúnák, ritkábbak édesvizű tavak, mocsarak mentén élő madarak, amelyek fő táplálékforrását – magyar nevüknek megfelelően – az iszapban rejtőző vagy a partra sodródott különböző puhatestűek (csigák, kagylók, stb.), gyűrűsférgek és rákok képezik. Az európai csigaforgató (Haematopus ostralegus) esetében kimutatták, hogy a kagylók után keresgélő madarak igyekeznek optimalizálni a táplálkozási viselkedésüket, azaz maximalizálni a kagylók elfogyasztása révén bevitt kalóriamennyiséget (mint fitnesz nyereséget) és minimalizálni a kagylók felnyitásával eltöltött időt (mint fitnesz költséget)1.
Azt gondolhatnánk, hogy a csigaforgatók a különböző méretű kagylók közül főleg a nagyobbakat választják, ugyanis, bár a nagyméretű kagylók felnyitásához arányosan több idő szükséges, ezek fogyasztásával nyerhetik a legtöbb kalóriát. Ugyanakkor a nagyméretű kagylók felszínére sok tengeri makk is tapad, amely nagyban megnehezíti, sőt olykor lehetetlenné teszi a felnyitásukat, így a nagyméretű kagylók fogyasztásával a madarak túl sok időt vesztegetnének el. A közepes méretű, tengeri makkokkal kevésbé borított kagylók választása tehát sokkal kifizetődőbb számukra, és a madarak valóban az ebbe a mérettartományba eső kagylókat fogyasztják leginkább.
A csigaforgatók emellett a barna színű kagylókat preferálják a feketékkel szemben, ugyanis előbbieknek alacsonyabb a víztartalma, ennek megfelelően többet tudnak belőlük elraktározni a begyükben, így hosszabb ideig keresgélhetnek táplálék után, mielőtt meg kéne állniuk emészteni, amivel szintén az adott időegység alatt bevitt kalóriamennyiséget növelhetik.
(A mém eredetéről itt olvashatsz.)
1Rubenstein D. R., Alcock J. (2019): Animal Behavior. Oxford University Press, New York, NY, 672 pp. [link]
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.