2024. augusztus 24. 12:07 - Lőrinczi Gábor

What dafuq?!

diszruptiv_szinezet.jpg

Az álcázásnak számos formája ismert az állatvilágban, amelyek közül talán az egyik leggyakoribb a háttérbe való passzív beleolvadás valamilyen, az adott környezettel összepasszoló színmintázat révén1. Bár az ilyen ún. kriptikus (rejtő) színezet jelentősen csökkentheti a zsákmányul esés esélyét (vagy növelheti egy lesből támadó ragadozónál a zsákmányejtés sikerét)2, ennek is megvannak a maga költségei; egyrészt az állat élőhelyválasztása nagyban korlátozódik, másrészt elesik a feltűnő színekkel történő vizuális kommunikáció lehetőségétől.

A kriptikus színezettel ellentétben az ún. diszruptív (vagy szétválasztó) színezet meghatározó elemeit a test széleinek közelében lévő kontrasztos, feltűnő foltok vagy csíkok alkotják, amelyek egyfajta hamis szegélyt képezve felbontják az állat körvonalát, és annak látszatát keltik, mintha nem egyetlen, hanem egy sor különálló, egymással nem összetartozó objektumról lenne szó3. Minthogy a diszruptív színezet még akkor is jó álcázóképességet biztosít, ha az állat mintázatának bizonyos elemei elütnek a háttér színeitől, ill. a mintázat más elemeitől, az ilyen színezet lehetővé teszi az állatok számára, hogy olyan környezethez is idomulni tudjanak, amelyhez csupán részben hasonlítanak, valamint feltűnő vizuális jelzéseket használjanak anélkül, hogy az az álcázóképességüket jelentősen csökkentené.

1Stevens M., Cuthill I. C., Windsor A. M. M., Walker H. J. (2006): Disruptive contrast in animal camouflage. Proceedings of the Royal Society B 273, 2433–2438. [link]
2Legalábbis ha (előbbi esetben) a ragadozó, ill. (utóbbi esetben) a zsákmány is nagyrészt vizuális ingerekre támaszkodik.
3Az ilyen mintázat emiatt a katonai álcázásnak is egy gyakran alkalmazott eleme (ld. pl. ezt vagy ezt).
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr5318470905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása