2024. augusztus 11. 12:04 - Lőrinczi Gábor

Volt gén, nincs gén

genkiutes.jpg

Egy adott gén inaktiválásával járó génkiütéses („knock-out”) kísérletek eredményei jól mutatják, hogy egy-egy kulcsgén milyen jelentős szerepet tölthet be a viselkedés kialakulásában1. Laboratóriumi egereknél például a fosB gén kiütésével megváltozik a szülői viselkedés; a nőstények indifferenssé válnak saját újszülöttjeikre, így a vad típusú (normál) nőstényekkel ellentétben nem gyűjtik össze őket és kuporodnak föléjük, ha azok elkószálnak a fészekből.

Trpc2 mutáns hím egerek nem képesek reagálni más hímek szagjelzéseire, így amikor egy másik hímmel találkoznak megpróbálnak párosodni vele (abban a hiszemben, hogy egy nőstényről van szó), szemben a vad típusú hímekkel, amelyek betolakodóként tekintenek a velük azonos nemű egyedekre, és azonnal megtámadják őket.

Az Oxt gén kiütésével a hím egerek szociális amnéziában szenvednek (hasonlóan, mint Tíz másodperces Tom az ‘50 első randi’ c. filmben); minthogy agyuk nem termel oxitocint, nem emlékeznek azokra a nőstényekre, akikkel korábban már találkoztak, így minden egyes alkalommal hosszan és alaposan végigszaglásszák őket, azaz úgy reagálnak rájuk, mintha életükben először léptek volna kapcsolatba velük. A vad típusú hímek ezzel szemben képesek megjegyezni a nőstény szagát, így egyre kisebb érdeklődést mutatnak feléjük, amikor újra és újra összetalálkoznak velük.

(A mémek eredetéről itt, itt és itt olvashatsz.)

1Alcock J. (2009): Animal Behavior: An Evolutionary Approach. Sinauer Associates, Sunderland, MA, 606 pp. [link]
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr4318463631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása