2023. december 13. 16:14 - Lőrinczi Gábor

Miért jó a tinamuknak?

tinamuk.jpg

A „modern” madarak (Neornithes) egyik fő ágát a futómadár-szabásúak (Palaeognathae) alkotják, amelyek jellemzője többek között az ún. palaeognath típusú szájpadcsontozat nagy méretű ekecsonttal (vomer), ill. mereven ízesülő szájpadcsonttal (palatinum) és röpcsonttal (pterygoideum), a gyengén fejlett vagy hiányzó szegycsonti taraj, a fuzionálatlan farokcsigolyák, ill. a párzószerv (phallus) megléte a hímeknél1.

A másodlagos röpképtelenség, gyakran karöltve az óriásra növéssel (gigantizmussal), egymástól függetlenül többször is kialakult a csoporton belül, ez jellemzi a struccokat, nandukat, kazuárokat, az emut és a kiviket, azaz összefoglaló néven a futómadarakat2. Van azonban egy a futómadarak közé „ékelődő” ága is a futómadár-szabásúaknak, amelynek tagjai megtartották a röpképességüket, ők pedig nem mások, mint a tinamuk. Ezek a Közép- és Dél-Amerikában elterjedt, talajszinten élő, első ránézésre leginkább a tyúkalakúakra (Galliformes) emlékeztető madarak bár tudnak repülni, nem túl ügyesek benne, így veszély esetén is inkább a rejtőzést vagy az elszaladást választják, és csak végső esetben kapnak szárnyra3.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Chatterjee S. (2015): The Rise of Birds: 225 Million Years of Evolution. Johns Hopkins University Press, Baltimore, MD, 392 pp. [link]
2Mitchell K. J., Llamas B., Soubrier J., Rawlence N. J., Worthy T. H., Wood J., Lee M. S. Y., Cooper A. (2014): Ancient DNA reveals elephant birds and kiwi are sister taxa and clarifies ratite bird evolution. Science 344, 898–900. [link]
3https://animaldiversity.org/accounts/Tinamiformes/
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr4518280361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása