2022. október 26. 20:10 - Lőrinczi Gábor

És aztán jött a csavar...

torzio-detorzio.jpg

A csigák (Gastropoda) igen sajátos változáson estek át az evolúciójuk során, amelynek következtében az eredetileg kétoldali (bilaterális) szimmetriájú testük másodlagosan aszimmetrikussá vált1. A belső szerveik nagy részét tartalmazó zsigerzacskójuk az ezt burkoló, a héj kiválasztásáért felelős köpennyel (pallium) együtt ugyanis a test hosszanti tengelyéhez képest kb. 180°-ban megcsavarodott (torzió)2, amelynek eredményeként a köpenyüregük (benne a kopoltyúkkal, a szaglószervekkel, valamint az ide nyíló végbélnyílással és a kiválasztószerv pórusaival együtt) a test végéről a fej közelébe került, a hosszanti, eredetileg párhuzamos idegtörzseik átkereszteződtek (streptoneuria), a bal és jobb oldali zsigeri- és köpenyszerveik (kopoltyúk, szívpitvarok, vesécskék, ivarmirigyek, szaglószervek) pedig helyet cseréltek3.

A hátulkopoltyús csigákat (Euopisthobranchia) és tüdőscsigákat (Panpulmonata) is magába foglaló egyenesidegűeknél (Euthyneura) a torziót részleges vagy teljes visszacsavarodás (detorzió) követte – egymástól függetlenül az egyes csoportokban –, amelynek eredményeként a köpenyüreg oldalsó vagy hátulsó helyzetbe tért vissza, a keresztezettidegűség pedig megszűnt, és mint arra a csoport neve is utal, másodlagos egyenesidegűség (euthyneuria) alakult ki.

A torzió feltételezett adaptív előnyei, hogy az elülső helyzetű köpenyüregnek köszönhetően az állat könnyebben be tudja húzni a fejét a héjába, a kopoltyúihoz kevesebb felkavarodott üledék jut az aljzaton való mozgás során, ill. a szaglószervei hamarabb képesek detektálni a táplálék vagy éppen egy potenciális ragadozó szagát. Emellett az is elképzelhető, hogy a torzió következtében áthelyeződő héj jóval kiegyensúlyozottabbá vált azáltal, hogy az állat súlypontja visszakerült a test közepére, lehetővé téve a héj további növekedését és megnyúlását, egyszersmind meggátolva, hogy az állat oldalra boruljon mozgás közben.

(A mém eredetéről itt olvashatsz.)

1Brusca R. C., Moore W., Shuster S. M. (2016): Invertebrates. Sinauer Associates, Sunderland, MA, 1104 pp. [link]
2A folyamat nem összekeverendő a héj spirális felcsavarodásával, amely feltehetőleg párhuzamosan zajlott a zsigerzacskó torziójával, nagyban hozzájárulva a csigák testének módosulásához.
3A későbbiekben pedig a páros szervek egyike redukálódott vagy teljesen el is tűnt.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr7717963516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása