2022. november 29. 18:44 - Lőrinczi Gábor

És mi a te szupererőd?

medveallatka.jpg

Az igen apró, mikroszkopikus méretű medveállatkák (Tardigrada) talán legismertebb tulajdonsága, hogy kedvezőtlen körülmények között (pl. szárazság vagy hideg esetén) képesek egy extrém nyugvó (ún. kriptobiotikus) állapotba kerülni, melynek során fejüket és csonklábacskáikat behúzzák, testük víztartalmának több mint 95%-át leadják, miközben testtérfogatuk 85-90%-al lecsökken, életműködéseik pedig csaknem teljesen felfüggesztődnek1.

A kriptobiózis állapotában a medveállatkák rendkívül ellenállóak, elviselik pl. az extrém alacsony hőmérsékletet, a rendkívül magas nyomást, a teljes oxigénhiányt, az erős ionizáló sugárzást, a légüres teret (beleértve az űr vákuumát) vagy a különböző toxikus anyagokat, és akár évtizedekkel is képesek kitolni az amúgy rövidke, átlagosan mindössze néhány hónapos élethosszukat.

1Møbjerg, N., Neves R. C. (2021): New insights into survival strategies of tardigrades. Comparative Biochemistry and Physiology, Part A 254, 110890. [link]

A bejegyzés trackback címe:

https://animalmemes.blog.hu/api/trackback/id/tr3017990750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása